Vormingssessies

 

Vormingssessies in het kader van speelplaatsanimatie

 

Jeugddienst Don Bosco organiseert vormingssessies­ op maat van elke school. Samen met de betrokken leerkrachten en/of directie wordt de speelplaatsanimatie afgestemd op de noden en mogelijkheden van de school. Er zijn ook enkele bestaande sessies die scholen kunnen aanvragen. Met deze sessies hebben we twee verschillende doelgroepen voor ogen: leerkrachten die zich engageren als begeleider van de speelplaatsanimatie,­ en speelplaatsanimatoren die hun vaardigheden­ als animator verder kunnen­ uitbreiden. Uiteraard werken we ook hier op maat en kijken we samen met elke school wat de vraag precies is en hoe we hier het beste aan tegemoet komen.

 

 

 

Sessie: Spel en Spelen

 

Spelen maken is geen vanzelfsprekendheid,­ ­ze uitleggen nog minder. Het is dus belangrijk dat beginnende­ animatoren­ hierin een introductie­ krijgen.­ Dankzij deze sessie­ leren jongeren­ op een duidelijke en doordachte­ manier een spel uit te leggen en ook bestaande spelen een creatieve toets te geven.

Doelgroep: speelplaatsanimatoren

 

 

Sessie: Tips en tricks

 

Na enkele weken op de speelplaats hoor je het wel eens: ‘Alweer Chinees voetbal! Je kent niks anders zeker?’ Aan de hand van enkele eenvoudige­ technieken kun je zelf een eigen spel ontwikkelen. In deze vormingssessie bieden we drie methodieken waarbij jongeren nieuwe, creatieve spelen op het spoor komen. Wat zijn spelelementen?­ Hoe kun je ze combineren?­ Hoe kun je van bestaande spelen nieuwe spelen maken? Aan jouw leerlingen om het te ontdekken en in praktijk om te zetten.

Doelgroep: speelplaatsanimatoren

 

 

Sessie: Regenprogramma

 

Iedereen kent ons Belgische weertje. ’s Morgens kan het nog stralend zomerweer zijn en in de namiddag­ kan het onverwacht­ beginnen regenen. Gevolg: daar staan die speelplaatsanimatoren­ met hun spel waar ze gisteren zo hard aan gewerkt hebben en waarmee ze dus niet aan de slag kunnen. Kortom: het is belangrijk goed voorbereid te zijn op dergelijke situaties.

Doelgroep: speelplaatsanimatoren

 

 

Sessie: Coachen en motiveren

 

Je bent sinds kort begeleider op een school met speelplaatsanimatie. Dat betekent dat je een hele groep speelplaatsanimatoren­ onder je hoede krijgt, maar hun begeleiding en ondersteuning­ loopt niet altijd even vlot. Je krijgt ze moeilijk uit de startblokken en weet eigenlijk niet zo goed hoe je dit best aanpakt. Is hier geen magische­ formule­ voor? Het antwoord is jammer­ genoeg­ ‘nee’. Wel zijn er een aantal hulpmiddelen­ om meer zicht te krijgen op verschillende stijlen in het leiden van (groepen) vrijwilligers.­ Belangrijker nog: welke aanpak kan wanneer werken? De sessie legt het zwaartepunt bij de groep en bij individuele animatoren die er deel van uitmaken. We leren beide analyseren­ en een gerichte aanpak samen te stellen.

Doelgroep: leerkrachten-begeleiders

 

 

 

Aanvraag van sessies

 

Wil je meer informatie over de verschillende vormingssessies in het kader van het project speelplaatsanimatie, of wil je je leerlingen los van het speelplaatsanimatieproject­ een vormingssessie aanbieden,­ aarzel dan zeker niet om contact op te nemen met de Jeugddienst Don Bosco via activiteiten@donbosco.be of 016 24 16 20.

 

 

SPEELPLAATSANIMATIE

Copyright Jeugddienst Don Bosco vzw © All Rights Reserved